Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-05@15:07:07 GMT

نوای هودی‌خوانی؛ گوش‌نواز کودکان ترکمن

تاریخ انتشار: ۷ آبان ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۷۹۰۹۸۷

نوای هودی‌خوانی؛ گوش‌نواز کودکان ترکمن

نغمه آرام و شبانه مادران ترکمن برای به‌خواب رفتن کودکان و نوزادان، برش کوچکی از فرهنگ چند هزار ساله سکونت این قوم در کرانه ساحلی دریای خزر و روایت‌گر رشادت‌ و دلاوری در برابر دشمن و اقوام بیگانه است.

هودی یا لالایی خوانی آوای تربیتی و آرام‌بخش مادران ترکمن صحرا برای پرورش کودکان و نوزادان این قوم است که غفلت از جنبه‌های تربیتی و آموزشی آن علاوه بر آسیب به پرورش نسل خلاق و پویا، مانایی فرهنگ و زبان این قوم را به خطر خواهد انداخت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

بی‌بی سلطان پسر ۲ ساله اش را روی پایش گذاشته و با صدای نازک زنانه برای "تایلی" می‌خواند :

منینگ گولیم آی یالی

آیا گونه تای‌یالی

آغزیندن بیر سوز چیقسا

شکر آتیلان چای یالی

"کودک گل من همچون ماه زیباست / همتای ماه و خورشید است / آنگاه که به سخن در می آید /سخنانش همچو چای شیرین است."

چشمان تایلی به دهان مادر است و بی آنکه از گفته های او چیزی بفهمد، محو صدا و صورت مادر می شود.

بی بی سلطان در حالی که قالی می بافد، تلاش می کند تا کلمات ساده تری را در هودی و لالایی استفاده کند تا هم خزانه کلمات فرزندش افزایش یابد و هم با آرامش بیشتر به خواب برود.

این روایت کوتاه حکایت هر شب مادران ترکمن صحرا برای انتقال فرهنگ این قوم به نوزادان و کودکان است تا از طریق آن دختران را با دار قالی و پسران را با اسب و دریا آشنا کنند.

هودی‌ خوانی ادامه روند نواها و مویه‌های اساطیری مادران ایران زمین است که شادی و غم قوم ترکمن را برای کودکان فردا روایت می کند.

هر چند ممکن است نُت های موسیقی هودی‌خوانی جایی ثبت نشده باشد اما مادران ترکمن سینه به سینه این اشعار را به ارث برده و در تربیت و پرورش فرزندان خود از آن استفاده می کنند.

در این رابطه یک کارشناس تربیتی کودک به ایرنا گفت: سیستم آموزشی طراحی شده برای کودکان در سالیان اخیر تغییرات محسوسی داشته و هر چند سال یکبار شاهد شکل گیری یک رویه آموزشی جدید و منسوخ شدن روش‌های قدیمی تر هستیم.

ارازدردی ایری افزود: نخستین روش آموزشی بشر به دوران طفولیت انسان بر می‌گردد که مبتنی بر آواها و موسیقی محل تولد یا همان لالایی است که زمانی برای منسوخ شدن آن متصور نیستیم.

وی اظهار داشت: لالایی و قصه گویی هنر ارزشمندی است  که نه تنها رابطه عاطفی میان مادر و کودک را استحکام می بخشد بلکه در تقویت اعتماد به نفس، یادگیری زبان، افزایش رشد شناختی و مهارت های رفتاری و  حرکتی کودک موثر است.

به گفته این کارشناس هر قوم و طایفه ای لالایی مبتنی بر فرهنگ و زبان خود را دارد که هودی‌خوانی، مخصوص ترکمن های ساکن استان گلستان است.

یک کارشناس حوزه زبان ترکمن نیز در خصوص هودی خوانی گفت: مادران ترکمن تلاش می کنند کلمات آرام‌بخش و ملایم را در قالب قصه و به زبان شعر و با حالت موسیقیایی برای خردسالان و طفلان خود زمزمه کنند تا با دادن آرامش به کودک، زمینه خواب راحت را برایش مهیا سازند.

شهروز بایی به خبرنگار ایرنا افزود: در دورانی که زبان و گویش های محلی در معرض انواع آسیب قرار دارد هودی خوانی می تواند یکی از عوامل جلوگیری از نابودی و فراموشی زبان ترکمن محسوب شود.

وی بیان داشت: در شرایطی که کودکان و حتی خردسالان به سبب افزایش دسترسی به گوشی هوشمند و شبکه های مجازی در معرض تهدیدات فرهنگی از جمله زبان های بیگانه قرار دارند، احیا و توجه به خرده فرهنگ‌هایی مانند هودی‌خوانی نقش بسزایی در تربیت کودکان بر مبنای فرهنگ بومی و آموزه‌های برگرفته از سنت و آیین ترکمن دارد.

بایی گفت: هودی خوانی علاوه بر اینکه موجب پاسداشت زبان ترکمنی می شود امکان بهره گیری کودکان و خردسالان از قوه تخیل را افزایش خواهد داد تا آنچه در قصه و افسانه ها شنیده اند را  بال و پر داده و در نهایت به خودشناسی و جهان شناسی خود وسعت بخشند .

آنه‌محمد بحرپیمایی پژوهش‌گر زبان ترکمن نیز به ایرنا گفت: نگرانی برای از بین رفتن زبان مادری، دغدغه فرهنگ دوستان ترکمن گلستان است.

وی اظهار داشت: اشعار خوانده شده در هودی‌خوانی مالامال از آرزوها، خواسته‌ها و نیات مادران برای آینده کودکان است و در کنار آن عشق به همنوعان، مهمان‌دوستی، شرافت، پاکی، صداقت و در نهایت انسانیت را می‌توان از مهمترین مضامین لالایی‌ها مادران ترکمن دانست.

وی ادامه داد : هودی‌ها، اغلب دوبیتی و یا مثلا اشعار یک، دو و یا چهار قافیه‌ای هستند که در بطن خود روایت رشادت‌ها و دلاوری‌های نامداران ترکمن را در طول دوران، زبان به زبان و نسل به نسل از مادر به فرزندان دیگر منتقل می کنند.

هودی‌خوانی بخشی از داشته‌های فرهنگی و معنوی ترکمن به‌شمار می رود که به گفته کارشناسان موسیقی هرچند در گذشت روزگار ندای آن تضعیف شده؛ ولی همچنان حرف‌های زیادی برای گفتن دارد./ ایرنا

منبع: ایران آنلاین

کلیدواژه: مادران ترکمن زبان ترکمن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۷۹۰۹۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای انتشار بوی عجیب در بندرترکمن چه بود؟

روابط عمومی شرکت گاز گلستان در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: در پی اطلاع رسانی مردمی مبنی بر استشمام بوی گاز در شهر بندر ترکمن و سپس روستا‌های قره‌سو و نیازآباد، گروه‌های عملیاتی و امدادی شهرستان و استان به بررسی ایستگاه و شبکه و تاسیسات گازی منطقه و ایستگاه‌های مجاور تامین کننده گاز بندر ترکمن از کردکوی و بصیرآباد گمیشان پرداختند و هیچ مشکل فنی، نشت و یا خرابی در تاسیسات مشاهده نشد.

این اطلاعیه می‌افزاید: بررسی‌ها در شهر‌های مجاور نشان داد که نیمه شب قبل حدوداً ۱۶۰ لیتر ماده بودار کننده گاز شهری به سرقت رفته و مواد باقیمانده در بشکه‌ها در شهرستان بندر ترکمن تخلیه شد و باعث انتشار بوی ماده بودار کننده (مرکابتان) شده است.
بر این اساس با توجه به اینکه این ماده به صورت مایع در صورت تخلیه بصورت تبخیر در فضا منتشر می‌شود بوی گاز را سبب شده بود که در حال حاضر نیست قطع شده و اوضاع به حالت عادی بازگشت.

طبق این اطلاعیه بحث سرقت از طریق مراجع انتظامی و امنیتی در دست پیگیری است و این شرکت ضمن عذرخواهی از شهروندان بندر ترکمن به اطلاع می‌رساند این ماده بودار کننده صرفاً برای بودار شوندگی گاز شهری، بی‌خطر و غیر سمی است.

منبع: همشهری آنلاین

tags # اخبار حوادث سایر اخبار (تصاویر) این گوسفند غول‌پیکر چینی از پورشه هم گران‌تر است! قارچ‌های زامبیِ سریال آخرین بازمانده (The Last Of Us) واقعی هستند! (تصاویر) عجیب و باورنکردنی؛ اجساد در این شهر خود به خود مومیایی می‌شوند آخرین حسی که افراد در حال مرگ از دست می‌دهند، چه حسی است؟

دیگر خبرها

  • نوای «حیدر حیدر» کودک خردسال در حرم علی بن ابی‌طالب
  • استقبال کودکان و نوجوانان از آثار مرتبط با امام جعفر صادق (ع)
  • چهارپایه خوانی شهادت امام صادق (ع) در ده زیار
  • ماجرای انتشار بوی عجیب در بندرترکمن چه بود؟
  • رجز خوانی رژیم صهیونیستی در آستانه نشست قاهره
  • برگزاری آیین چهارپایه خوانی در روستای ده زیار کرمان
  • مشکلات طرح جوانی جمعیت از زبان یکی از مادران مشمول طرح
  • نوای موسیقی خراسان خاموش شد
  • آئین نکوداشت مختومقلی فراغی در بجنورد برگزار شد
  • یسنا دختر ترکمن صحرا سالم پیدا شد